5 more rules for IT

(This post is in Finnish since it's a reply to a LinkedIn post in Finnish).

Ferrix Hovi postasi LinkedInissä erinomaisen listan ajatuksia IT-alaa harkitseville ihmisille. Jokaisen ajatuksen kohdalla nyökyttelin päätäni ja näytin mielessäni Ferrixille peukkua. Luettuani listan mielessäni alkoi heti kuulumaan ajatus: ”Loistava lista, mutta voisin kommentoida että lisäisin vielä...”.

Ei, en ala lisäilemään. Pidetään Ferrixin lista Ferrixin listana ja kunnia siellä minne se kuuluukin.

Mutta ajatus jäi kuitenkin kytemään mieleeni. Mitkä viisi vinkkiä minä antaisin IT-alaa harkitsevalle ihmiselle? Siis näiden viiden erinomaisen vinkin lisäksi?

1. Myy maailmalle

Myit sitten työpanostasi tai tuotettasi, markkinasi on todennäköisesti globaali. IT-ala on lähtökohtaisesti englanninkielistä, mikä asettaa sen etuoikeutettuun asemaan moneen muuhun alaan verrattuna, kun töitä ja asiakkaita voi hakea riippumatta omasta sijainnistaan. Espanjalainen ohjelmistokehittäjä voi tehdä kotitoimistoltaan töitä suomalaiselle firmalle, välillä päivittäen amerikkalaista asiakasta projektin etenemisestä.

Jo ennen pandemiaa etätyö on ollut monessa IT-alan yrityksessä arkipäivää. Pandemia on vain kiihdyttänyt kehitystä entisestään, ja levittänyt etätyötä myös muille tietotyöaloille.

Muista, että työn tekemisen tapoja on monenlaisia, ja IT-ala on joustavien työehtojen maailmassa edelläkävijä. Olit sitten 6kk töissä+6kk reissussa viettävä maailmanmatkaaja tai vuoroviikoin kotona lapsia hoitava vanhempi, meidän alalta saat itsellesi todennäköisesti räätälöityä juuri omassa elämässäsi toimivan paketin.

Pidä mielessä tämä etätyön, joustavien työehtojen ja globaalien työmarkkinoiden yhdistelmä. 9-17 toimistolla ja Mol.fi eivät ole niitä ainoita mahdollisuuksia. Muista nämä seikat myös, jos vastaat rekrytoinneista. Mieti, onko työn perässä muuttamisen vaatiminen se tehokkain tapa kasvattaa yritystäsi tällä alalla.

2. Kehitä kommunikointitaitojasi

Tulet tekemään työtäsi yhteistyössä muiden ihmisten kanssa. Jos et kykene kommunikoimaan selkeästi työstäsi, millään teknisellä suorituksella ei ole merkitystä. Opettele matalan kontekstin viestintätyyli. Avaa pään sisäiset oletuksesi toiselle osapuolelle ennen kuin keskustelussa edetään syvemmälle. Älä pelkää itsestäänselvien asioiden toistamista tai rautalangan tarjoamista toiselle ihmiselle, vaikka pitäisit häntä kokeneempana. Pari turhaan toistettua itsestäänselvää asiaa on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin väärien oletusten päälle rakennettu kuukausien projekti. Kaikki tämä onnistuu myös etänä ja asynkronisesti yli aikavyöhykkeiden.

3. Keskity

Päiväsi tulee olemaan täynnä järjestelmiä, joiden tehtävänä on keskeyttää sinut. Slack-viestit, notifikaatiot, sähköpostit, Teamsit, Zoomit, some. Ajattelutyö, mitä tulet tekemään, vaatii kuitenkin juuri päinvastaista - pitkiä, keskeyttämättömiä ajanjaksoja. Siispä eräs tärkeimmistä työsi vaatimuksia on kyky johtaa omaa ajankäyttöä ja keskittymistä. Kukaan muu ei tule ottamaan notifikaatioita pois päältä puolestasi.

Määrittele itsellesi joukko sääntöjä, joilla pidät tasapainossa sekä kykysi kommunikoida tehokkaasti muiden kanssa että kykysi keskittyä. Kommunikoi näistä säännöistä myös tiimisi kanssa ja sopikaa yhteiset toimintatavat. Kaikki eivät voi eristäytyä viikoksi metsään, mutta kaikkien ei myöskään tarvitse olla paikalla aamusta iltaan venyvässä Slack-palaverissa.

4. Ymmärrä liiketoimintaa

Alalla puhutaan paljon itseohjautuvuudesta. On kuitenkin paljon helpompaa itseohjautua oikeaan suuntaan, kun ymmärtää, mistä yrityksellesi maksetaan nyt, mistä voitaisiin maksaa jatkossa, ja millainen on yrityksen kulurakenne. Pyri oppimaan, miten päivittäinen tekemisesi linkittyy yrityksen liiketoiminnallisiin tavoitteisiin ja mieti, miten voisit edistää näitä tavoitteita. Yliopistolla saattoi riittää, että osasit määritellä tentissä kaikki tärkeimmät design patternit by the book. Työelämässä asiakkaasi ei tule sinua siitä palkitsemaan.

5. Pidä itsesi kunnossa

On todennäköistä, että vietät työpäiväsi tietokoneen edessä istuen, tai välillä seisomapöydän edessä seisten. Monesti on myös niin, että IT-alalle hakeutuu ihmisiä, joita tietokoneet kiinnostavat muutenkin, ja koneella tulee vietettyä myös vapaa-aikaa. Siis lisää istumista.

Ongelma on siinä, että meidän kehoja ei ole luotu tähän. Ellet huolehdi siitä, että tarjoat kehollesi tarpeeksi liikkumista kaiken tämän istumisen vastapainoksi, tuhoat sekä fyysisen että henkisen hyvinvointisi. Usko pois, selästä säteilevän hermokivun läpi et tule kuulemaan edes niitä nerokkaimpia ajatuksiasi.

Pidä työsessioiden välissä parin minuutin liikuttelusessioita. Valitse välillä lounaspaikaksi joku kauempana oleva ja kävele sinne. Jos olet toimistotyössä, pyöräile tai kävele töihin - välillä pitempää reittiä. Jos teet töitä etänä - muodosta liikunnallisia rutiineja käyttäen ympäristöäsi hyväksi. Harrasta mitä tahansa, joka saa kehosi liikkeelle säännöllisesti.

Kiitos Ferrixille inspiraatiosta, näitä oli hauska pohtia itsekseen.